• TENTANG SHAKLEE
  • Sunday, November 16, 2014

    Nasi Dagang

    Bahan-bahan
    1.     1 cawan beras pulut 3 cawan beras biasa 1 biji kelapa (saiz agak besar)
    2.     10 ulas bawang merah
    3.     1 ruas jari halia
    4.     1 camca halba
    5.     2 sudu besar gula
    6.     Garam sedikit rasa
     Kelapa hendaklah di ambil dan diasingkan santan pekat dan santan cair
     Bawang merah & halia yang telah dihiris halus, halba, gula dan garam dimasukkan ke dalam santan pekat
    1.     Cara penyediaan
    ð  Beras pulut dan beras biasa dicampurkan bersama dan direndam dengan air sejuk selama 6 jam.
    ð  Kemudian basuh bersih dan toskan.
    ð  Panaskan air dalam periuk kukus hingga mendidih.
    ð  Kukus beras sehingga 3/4 masak.
    ð  Angkat dan tuang beras ke dalam bekas.
    ð  Gaul beras dengan santan cair hingga rata.
    ð  Kemudian kukus sekali lagi hingga masak.
    ð  Angkat dan tuang beras ke dalam bekas. Kali ini gaul dengan santan pekat yang bercampur dengan bahan hirisan/mayam dan perasa hingga rata dan sebati.
    Gulai Nasi Dagang
    Bahan-bahan
    ð  1-½ kg ikan kayu/tongkol/tenggiri 2 biji kelapa (ambil santannya)
    ð  3 sudu besar Gula merah,
    ð  10 lada besar (hijau+merah),
    ð  segengam cili api,
    ð  15 biji asam belimbing buluh ( jika tiada boleh ganti dgn tomato 5 biji)
    ð  Minyak masak secukupnya

     Bahan A  (Rendam dan blend)
    ð  3 sudu besar Ketumbar
    ð  3 sudu besar Jintan Manis
    ð  5 biji Buah keras
    ð  1 sudu besar Lada hitam

    Bahan B ( Hiris halus + Blend)
    ð  2 inci Halia
    ð  2 inci Lengkuas
    ð  1 mangkuk Bwg merah
    ð  2 labu Bwg putih
    ð  3 kotak Belacan (kotak kecil)
     Bahan C (rendam dgn air panas + blend)
     1 mangkuk cili kering

    Cara penyediaan
    ð  Ikan disiang dan dibersihkan dgn asam jawa dan garam.
    ð  Lepas dicuci masukkan ikan ke dalam periuk.
    ð  Letak sikit air 1/2 drp paras ikan dlm periuk.
    ð  Tambahkan garam dan asam jawa (dgn bijinya sekali).
    ð  Masak guna api sederhana sehingga ikan masak dan air kering.
    Gunakan kuali besar,
    ð  letak minyak (1-1/2 mangkuk) utk menumis
    ð  bahan A dahulu,
    ð  diikuti B dan
    ð  C tadi.
    Pastikan bahan2 naik bau dulu barulah letak bahan yang seterusnya.
    ð  Curahkan bahan tumisan kedalam periuk yg ada ikan tadi.
    ð  Buka api dapur sederhana dan tambahkan santan kedalam periuk tadi.
    ð  Masuk sekali gus gula merah, lada besar, cili api, asam belimbing/tomato.
    ð  Jika pekat sangat kuahnya bolehlah tambah air.
    ð  Masaklah sehingga sebati dan mesra bahan

    No comments:

    Post a Comment