Bahan-bahan
1. 1 cawan beras pulut 3 cawan beras
biasa 1 biji kelapa (saiz agak besar)
2. 10 ulas bawang merah
3. 1 ruas jari halia
4. 1 camca halba
5. 2 sudu besar gula
6. Garam sedikit rasa
Kelapa hendaklah di ambil dan
diasingkan santan pekat dan santan cair
Bawang merah & halia yang
telah dihiris halus, halba, gula dan garam dimasukkan ke dalam santan pekat
ð Beras pulut dan beras biasa
dicampurkan bersama dan direndam dengan air sejuk selama 6 jam.
ð Kemudian basuh bersih dan toskan.
ð Panaskan air dalam periuk kukus
hingga mendidih.
ð Kukus beras sehingga 3/4 masak.
ð Angkat dan tuang beras ke dalam
bekas.
ð Gaul beras dengan santan cair
hingga rata.
ð Kemudian kukus sekali lagi hingga
masak.
ð Angkat dan tuang beras ke dalam
bekas. Kali ini gaul dengan santan pekat yang bercampur dengan bahan
hirisan/mayam dan perasa hingga rata dan sebati.
Gulai Nasi Dagang
Bahan-bahan
ð 1-½ kg ikan kayu/tongkol/tenggiri 2
biji kelapa (ambil santannya)
ð 3 sudu besar Gula merah,
ð 10 lada besar (hijau+merah),
ð segengam cili api,
ð 15 biji asam belimbing buluh ( jika
tiada boleh ganti dgn tomato 5 biji)
ð Minyak masak secukupnya
Bahan A (Rendam
dan blend)
ð 3 sudu besar Ketumbar
ð 3 sudu besar Jintan Manis
ð 5 biji Buah keras
ð 1 sudu besar Lada hitam
Bahan B ( Hiris halus + Blend)
ð 2 inci Halia
ð 2 inci Lengkuas
ð 1 mangkuk Bwg merah
ð 2 labu Bwg putih
ð 3 kotak Belacan (kotak kecil)
Bahan C (rendam dgn air panas + blend)
1 mangkuk cili kering
Cara penyediaan
ð Ikan disiang dan dibersihkan dgn
asam jawa dan garam.
ð Lepas dicuci masukkan ikan ke dalam
periuk.
ð Letak sikit air 1/2 drp paras ikan
dlm periuk.
ð Tambahkan garam dan asam jawa (dgn
bijinya sekali).
ð Masak guna api sederhana sehingga
ikan masak dan air kering.
Gunakan kuali besar,
ð letak minyak (1-1/2 mangkuk) utk
menumis
ð bahan A dahulu,
ð diikuti B dan
ð C tadi.
Pastikan bahan2 naik bau dulu
barulah letak bahan yang seterusnya.
ð Curahkan bahan tumisan kedalam
periuk yg ada ikan tadi.
ð Buka api dapur sederhana dan
tambahkan santan kedalam periuk tadi.
ð Masuk sekali gus gula merah, lada
besar, cili api, asam belimbing/tomato.
ð Jika pekat sangat kuahnya bolehlah
tambah air.
ð Masaklah sehingga sebati dan mesra
bahan
No comments:
Post a Comment