• TENTANG SHAKLEE
  • Thursday, November 27, 2014

    SERUNDING DAGING TERENGGANU





    Hari ini saya ingin mengongsikan satu resepi dari  IBU SAYA .

    BAHAN UTAMA :

    ·         500 gm daging ( DIREBUS DAN DAGING DISIAT HALUS)
    ·         50ml air daging
    ·         Asam jawa
    ·         Gula Melaka / 1 keret nisam terengganu
    ·         Garam secukup rasa
    ·         REMPAH SERUNDING ( rempah aduan sendiri )-
    BOLEH DAPATKAN DARI SAYA..SILA CLICK DI SINI
    ·         Cili kering yang dikisar lumat
    ·         200 ml Santan
    ·         Bunga tiga serangkai
    ·         Serai dimayang halus
    ·         Bawang putih dan bawang merah dikisar
    ·         Minyak untuk menumis

    Cara membuatnya :

    1.     Panaskan minyak
    2.     Goreng cili sehingga naik minyak
    3.     Adunan rempah serunding bersama bawang)
    4.     Masukkan adunan bawang, serai, nisam, garam, air asam jawa  dan air daging dan santan tadi ke dalam cili goreng tadi.
    5.     Masukkan daging yang disiat
    6.     Biarkan adunan tadi mengelegak dan kacau sehingga kering.
    7.     Goreng sehingga kering..

    SELAMAT MEMCUBA…

    Untuk TEMPAHAN DAN KADAR HARGA SILA CLICK DI SINI

    No comments:

    Post a Comment