• TENTANG SHAKLEE
  • Tuesday, November 25, 2014

    ROTI KAMAT

    Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada pengunjung blog ini.




    Petang ini saya ingin mengongsi satu resepi untuk membuat roti Kamat...
    Anda semua tahu tak , nape kat trg ni org panggil roti "kamat"... SEBABnya adalah, adunan tadi diramas nge tangan dan digoreng...nak buat : roti kamat ini mudah dan cepat.

    Bahan Utama

    1. 3 Cawan gandum
    2. 1 biji telur
    3. yis
    4. 3  sudu gula
    5. 1 sudu kecil garam
    6. air masak untuk menguli
    7. sedikit air kapur makan
    8. minyak untuk mengoreng
    Cara buat adunan
    1. air, yis dan gula dilarutkan 
    2. sebatikan gandum, telur, garam , air kapur dan larutan yis dalam satu mangkuk adunan.
    3. uli aduan sehingga lembut.
    4. tambah air jika adunan tersebut keras.
    5. biarkan selama 2 jam.
    6. panaskan minyak
    7. ambil sekepal aduan dan tarik melintang .
    8. goreng
    9. lakukan sehingga adunan tersebut habis.
    ROTI KAMAT ini boleh makan pada waktu PAGI atau untuk minum petang..
    Ia sangat mudah, ringkas dan senang..

    Selamat memcuba....


    No comments:

    Post a Comment