Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada pengunjung blog ini.
Petang ini saya ingin mengongsi satu resepi untuk membuat roti Kamat...
Anda semua tahu tak , nape kat trg ni org panggil roti "kamat"... SEBABnya adalah, adunan tadi diramas nge tangan dan digoreng...nak buat : roti kamat ini mudah dan cepat.
Bahan Utama
- 3 Cawan gandum
- 1 biji telur
- yis
- 3 sudu gula
- 1 sudu kecil garam
- air masak untuk menguli
- sedikit air kapur makan
- minyak untuk mengoreng
Cara buat adunan
- air, yis dan gula dilarutkan
- sebatikan gandum, telur, garam , air kapur dan larutan yis dalam satu mangkuk adunan.
- uli aduan sehingga lembut.
- tambah air jika adunan tersebut keras.
- biarkan selama 2 jam.
- panaskan minyak
- ambil sekepal aduan dan tarik melintang .
- goreng
- lakukan sehingga adunan tersebut habis.
ROTI KAMAT ini boleh makan pada waktu PAGI atau untuk minum petang..
Ia sangat mudah, ringkas dan senang..
Selamat memcuba....
No comments:
Post a Comment